KÉRDÉSE VAN?

1ÉRTÉKESÍTÉS: +36 20 / 428 3070
2SZERVÍZ: +36 20 / 428 3100
3ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 85 / 460 735
24 órás ügyfélszolgálatunk van, elérhetők vagyunk bármikor, hétvégén is!

VAGY AKÁR SKYPON

Mátrai Zoltán

Kovács Gabriella

 

Még időszerű a kukorica állományszárítás

Az átlagosnál lényegesen csapadékosabb körülmények az ország délkeleti régióinak a kivételével nagy mértékben elnyújtották a kukorica érési folyamatait. A sok eső a tenyészidő első felében kedvezően hatott a zöldtömeg kialakulására, majd a csapadékos idő visszatértével augusztusban – szeptemberben, a növény életfolyamatai tovább folytatódtak, melynek köszönhetően a levelek a szár nem indultak száradásnak a szokásos időben.  A megnyúlt vegetációs periódus bevatkozást igényel, különösen akkor, ha a kukorica után őszi búza következne  a vetésforgóban. Jól ismert tény az, hogy a búza kései vetése akár 30 százalékos terméskiesést okozhat (1. táblázat). Az is lényeges, a jövedelmezőséget nagyban befolyásoló kérdés, hogy a termény betárolás előtti szárítására mennyit kell költeni. A kialakult helyzet miatt már nagyszámú termelő döntött a kukorica vegyszeres állományszárítása mellett, de továbbra is szükség lehet rá, mivel szeptember végén – október elején a hűvös éjszakák és mérsékelten meleg nappalok mellett a természetre kevésbé lehet számítani.

A vetésidő hatása 12 búzafajta szemtermésére (t/ha) (PETRÓCZI és GYURIS, 2003)

(Szeged-Öthalom, 2003)


Az adott körülmények között a ROUNDUP® MEGA alkalmazása javasolható leginkább a következő okok miatt:

  • Hűvös időjárási körülmények között is megfelelő a hatása.
  • Különleges összetételének köszönhetően a kijuttatást követően hamar felszívódik, így egy váratlan eső kevésbé befolyásolja a hatását.
  • Az ilyenkor már párás, kora reggel enyhén ködös időben kijuttatva is megfelően tapad a kukorica leveleihez, így nem szükséges megvárni a nedvesség felszáradását a kezeléssel.

Széleskörű tapasztalatok kukorica állományszárításban.
A ROUNDUP készítmények alkalmazásával kapcsolatban több mint egy évtizedes, széleskörű tapasztalatok igazolják az előnyöket a kukorica állományszárításban:

  • 3-5 százalékkal csökkenthető a betakarításkori szemnedvesség, aminek köszönhetően jelentős a szárítási költség megtakarítás.
  • 2-3 héttel korábban takarítható be a növény. Így időben előkészíthető a talaj az őszi búza vetéséhez.
  • Évelő gyomokkal fertőzött területen a földbeli szaporító képletek károsításával csökkenti a következő évi gyomnyomást.

Az idei nedves körülmények között egy ROUNDUP MEGA analóg készítménnyel beállításra került vizsgálat alátámasztja az eddigi tapasztalatokat, megerősítve azt hogy alacsony dózissal, mérsékelt költséggel elvégezhető a feladat (1-4. ábra).
1

1800 g/ha hatóanyaggal (=4 l/ha ROUNDUP MEGA) kezelt kukorica a kezeletlen kontrollal. Püski, 2014. szeptember 09. 12 nappal a kezelés után.

2

1080 g/ha hatóanyag (=2,4 l/ha ROUNDUP MEGA) hatása.  Püski, 2014. szeptember 09. 12 nappal a kezelés után.

 

3

540 g/ha hatóanyag (=1,2 l/ha ROUNDUP MEGA) hatása. Püski, 2014. szeptember 09. 12 nappal a kezelés után.

g1
A kukoricaszemek nedvességének csökkenése fizikai eredetű, mivel a növény leszárításával alacsonyabb lesz a növényzetben a mikroklimatikus relatív páratartalom, illetve a szél számára könnybben átjárható az állomány. Ezen túlmenően a csuhélevelek fellazulásával a szemekből gyorsabb a nedvesség elpárolgása (6-7. ábra).
67
6-7 ábra. Kezelt és kezeletlen kukoricacsövek állása és a csuhélevelek feszessége. Püski, 2014. szeptember 09. 12 nappal a kezelés után.

Az állományszárítás mellett a ROUNDUP MEGA kezeléssel az évelő gyomok ellen is tartós hatás érhető el, amennyiben még elegendő zöld felülettel rendelkeznek a kezelés idején. Leginkább a mezei acatnál figyelhető meg újrahajtás, aminek köszönhetően kiválóan irtható (8.ábra).

5  
8. ábra. A régi tövek természetes elszáradása után tömegesen hoz friss hajtásokat a mezei acat. Az egészséges levélfelület és a raktározásra szánt tápanyagok fokozott áramlása a gyökérzetbe kitünő körülményeket biztosít a ROUNDUP MEGA hatásához.  Püski, 2014. szeptember 09. 

Javasolt alkalmazásmód (a hűvös idő miatt mérsékelten magasabb dózisokkal)

t2

Időzítés: a „fekete réteg” kialakulása után, 30-35 % szemnedvességnél. A feketeréteg kialakulása a cső csúcsa felől halad az alapi rész irányába. 5-10 cső vizsgálatával, a csövet az alap felőli harmadnál eltörve célszerű az érettséget ellenőrizni. A kezelést csak a fekete réteg egyöntetű kialakulása után célszerű elvégezni.
8

FEL

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Tájékoztató.